Neem toch een pauze

Ja zeg, makkelijk praten, hoe dan? 5 TIPS

Tweestrijd in gevoelens

“Soms vraag ik me af of dit het allemaal wel waard is. De IVF-trajecten worden steeds zwaarder. Mijn lichaam reageert heftig op de hormonen. De laatste keer had ik een overstimulatie. Kon niet zitten, liggen lopen. Alles deed zeer. Ik merk dat ik me steeds vaker afvraag waar ik toch mee bezig ben. Terwijl ik mijn kinderwens zo sterk voelt. Gekmakend die tweestrijd.”

Herkenbaar?

Stilte kan helpen bij zo’n tweestrijd.
Stilte laat je voelen wat écht goed voor je is.
Stilte laat je voelen wat er in je leeft, en…
Stilte geeft je rust en de kracht om passende keuzes te maken.
Hoe moeilijk en tegenstrijdig ze zijn. 

Kracht van stilte

Vaak zijn de emoties door een onvervulde kinderwens met geen pen te beschrijven. Bij medische trajecten zit je in een achtbaan van hoop, twijfel, teleurstelling en blijdschap tegelijkertijd. Door je lijf giert een draaikolk van verschillende gevoelens. Nooit weet je van te voren wat het eindstation is. En je wagentje rijdt maar door.

Neem eens tussentijds rust
Pauze is vaak het advies. Maar ja, hoe doe je dat? Het heet niet voor niets malle molen. Je ervaart pijn, verdriet, gemis en boosheid. Niemand hoort je echte pijn. Maar je lijf schreeuwt het uit. Niemand ziet je echte gemis. Maar jij voelt elke dag die schaduw van verlies die met je meeloopt. Natuurlijk zijn er momenten dat je er niet bewust van bent. En dan loop je op straat en sta je door die ene kinderwagen oog in oog met je verborgen (nog) onbereikbare verlangen.

Stilte helpt bij rouwen en verwerken
Maar kan confronterend zijn. Stilte laat je namelijk de dingen voelen die je eigenlijk niet wil voelen. Je lijf komt daar tegen in opstand. Als vanzelf komen je ‘vluchtmethodes’ omhoog. Maar door je gevoelens te onderdrukken met hard werken, sporten of de zoveelste zak chips voor de tv open te trekken, los je jouw verdriet op de langer termijn niet op.

Nooit meer blogs missen? Schrijf je hier in!
Of volg me via Facebook.

Hoe lastig ook…

Stilte is dé weg om stap voor stap te leren omgaan met je gemis. Hierdoor kan je gaan onderzoeken wat voor jou passende keuzes zijn of hoe jij wil rouwen. Deze ontdekkingstocht kost tijd, aandacht en moed. Dit proces is voor iedereen weer anders. Steeds zet je een stapje in het onbekende waarmee je jouw situatie kunt gaan verweven in je leven. En kunt ervaren dat er weer ruimte voor nieuwe dingen kan zijn.

5 TIPS voor meer rust in je hoofd en lijf

  1. Het begint met een eigen plekje in je huis en/of je tuin. Creëer een plek waar je van tijd tot tijd alleen kan zijn en ongestoord kunt zitten. Maak deze plek comfortabel. Helemaal zoals jij het graag wilt. Het hoeft echt niet groot te zijn.
  2. Plan vanaf nu elke dag een stilte-momentje voor jezelf in. En zoek dan bewust jouw plekje op. Als je dit nog nooit gedaan hebt, begin dan met 2 – 5 minuten per dag. En bouw dat langzaam uit naar een half uur. Of uur. Net wat jij prettig vindt.
  3. Deze tijd van het jaar helpt hierbij om buiten in de natuur of je tuin, balkon gewoon wat voor je uit te staren. Naar de bloemetjes, bijtjes. Kijk hoe alles beweegt in de wind. Adem een paar keer diep in en uit. Maak je uitademing iets langer dan je inademing om de spanning uit je lijf te laten. Gewoon staren.
  4. Zet tijdens dat stilte-moment al het geluid om je heen uit: geen tv, telefoon, computer of stereo. Doe dan helemaal niets. Gewoon zitten of liggen op jouw plekje. En ja, gedachten en emoties zullen zich aandienen. Duw ze niet weg, laat ze komen, hoe moeilijk het ook is. Sta jezelf toe te huilen. Misschien ben je wel boos. Laat dat er dan ook uit komen. Het mooie van dit proces is namelijk dat door het toestaan van je ware emoties en gevoelens er ruimte ontstaat voor ontspanning en opluchting. Gun jezelf deze ervaring. Begin klein.
  5. Wissel de stilte-momenten ook eens af door een wandeling buiten te maken zonder een doel te hebben. Gewoon wandelen. Laat je telefoon thuis! Let tijdens het wandelen op de (natuur)geluiden om je heen. Kijk eens wat voor kleurrijke bloemen er groeien. Welke dieren je onderweg ziet.

Laat stilte-momenten bewust stap voor stap in je leven komen.

Wil je hier een keer vrijblijvend over sparren?
Neem gerust contact met mij op. Kennismaken is gratis.

Fijne dag,
Lieve groet Simone

E-training ‘van angst naar vertrouwen’

Dit online programma bestaat uit 6 lessen. Aan de slag in eigen tijd en tempo. Een les bestaat uit info, apart werkboek, video, tips, handige links en opdrachten. Alles om concrete stappen te zetten naar meer vertrouwen. Al het lesmateriaal (behalve video’s) kun je downloaden, printen. Na betaling krijg je een inlog voor toegang tot de 1e les. Gegevens kun je aanpassen. Iedere week ontvang je bericht dat je volgende les klaar staat.

Lijkt je dat wat? Kijk hier voor meer info.