Kijk naar groen om je beter te voelen

Kleuren doen veel goeds voor ons

Wist je dat bepaalde kleuren je humeur positief beïnvloeden?

Als zwanger worden niet vanzelf gaat dat duurt wachten lang. Je telt de dagen, uren, minuten en seconden tot je mag testen. ‘Voelde ik nu iets kriebelen in mijn buik? Pfff, het wc-papier is nog wit. Gatverrr, de test is negatief. Heb vast te vroeg getest. Gelukkig heb nog drie testen liggen.’

Wachten, wachten en nog eens wachten. Het is slechts één voorbeeld van vele dingen die je meemaakt in je (medisch) proces. Alles doet gewoon iets met je. Het beïnvloedt je hele doen en laten. Hoe ga je ermee om? Met je brij aan gevoelens, de onrust..

Regelmatig schrijf ik over het positieve effect van beweging, ademhaling en stilte om lekkerder in je vel te zitten. Dit keer vertel ik over de kracht van kleur.  Hoe kleuren onbewust jouw emoties, humeur en zelfs je gedrag kunnen beïnvloeden. Jazeker. Kleur speelt ook een belangrijke rol bij het maken van keuzes. Het lijkt wellicht ver-van-je-bed-show. Maaruhhh…

Kleur bepaalt in belangrijke mate je stemming
Als ik me bijvoorbeeld niet fris en fruitig voel, trek ik bewust kleurrijke kleren aan. Van kindsaf kon het niet bonter. Een rode of knalroze jurk maakt mij direct blij en energiek. Een bosje bloemen mag knallen op tafel. Als ik echter behoefte heb aan rust, kies ik liever voor een bos met wit en veel ‘bladgroen’. Dan trek ik kleren aan met neutrale kleuren. Dat maakt me rustiger en past beter bij mijn ‘terugtrek-beweging’ op dat moment.

Overal waar je kijkt zien we kleuren
Ze roepen gevoelens bij je op: blij, ontspannen of onrust. Kleur kan ook direct informatie geven zonder dat daarbij woorden nodig zijn. Denk aan ambulance-geel. Brandweer-rood. Natuur-groen of oceaan-blauw. Kleuren verleiden ons, bepalen écht ons humeur en beinvloeden ook ons gedrag. Bedrijven maken daar constant gebruik van in marketing en communicatie. Het geeft je al dan niet een ‘feel good’ als klant en zet je eerder aan tot kopen. Kleur vertelt alles zonder woorden.

Nu even terug naar hoe jij zelf kleur kan inzetten bij emoties

“Geef me alsjeblieft een UIT-knop, word gek van het wachten en mijn hoofd”. Dit is een veel gestelde vraag in mijn praktijk. Er is geen pasklaar antwoord. Iedereen heeft behoefte aan wat anders. Wat ik wel altijd adviseer is… Ga de natuur in! 

Naast de frisse buitenlucht en lichaamsbeweging brengen de kleuren van de natuur je rust. Er zijn daar talrijke kleuren blauw en groen. Juist deze twee kleuren dragen in belangrijke mate bij tot een beter welbevinden, minder stress en meer ontspanning in je lijf en hoofd.

Nooit meer blogs missen? Schrijf je hier in!
Of volg me via Facebook.

Groen maakt je rustig en ontspannen

Het is een kalmerende kleur. Rustig aan je ogen, een vreedzame kleur die associaties oproept van gezondheid, rust, ecologisch en biologisch. De kleur groen wordt vaak gebruikt om een ontspannen sfeer te creëren in ruimtes, zoals ook in operatiekamers. De aardende en rustgevende invloed van groen kan je op ieder moment inzetten om jezelf te kalmeren. Geen tijd om de natuur in te gaan. Zoek ergens een stukje gras op. Trek je schoenen uit en loop erop. Snuif de geur, voel de sprieten en kijk!

Blauw geeft je vertrouwen en zekerheid
Dit komt mede doordat we blauw snel associëren met water, zee en de hemelsblauwe lucht. Blauw verlaagt onbewust je bloeddruk, hartslag en zorgt voor meer ontspanning, stabiliteit en zekerheid. Blauw geeft mensen  vaak een gevoel van een bepaalde vrijheid, ruimte en helderheid. KLM-blauw is een goed voorbeeld hiervan. De impact van onze ‘blauwe vogels’ in relatie tot het gevoel van veiligheid is groter dan je wellicht denkt.

Kleine kanttekening tot de realiteit

Teleurstellingen van negatieve zwangerschapstesten of diep verdriet door een miskraam zijn natuurlijk niet alleen op te lossen door het zien en ervaren van bepaalde kleuren. Toch kan de kleur die je draagt op een ‘baaldag’ nét wel dat ene steuntje in de rug zijn om wél de deur uit te gaan. En uit ervaring weet ik hoe krachtig buiten zijn kan zijn om even je hoofd leeg te kunnen maken. Om even die schreeuw uit je keel te knallen.

Maak er gebruik van!

In de natuur wordt je dagelijks gratis getrakteerd op prachtige rustgevende kleuren. Door er bewuster gebruik van maken kan je hiermee je humeur beinvloeden. Trek kleding aan in de kleuren die jou blij maken. We hebben als mens nu eenmaal kleuren nodig om gezond en gelukkig te zijn. En alle beetjes helpen ook om ‘wachten’ aangenamer te maken.

Fijne dag, lieve groet Simone

Wil je een keer vrijblijvend met mij sparren?
Neem gerust contact op. Kennismaken is gratis.

100 tips voor meer ontspanning in je lichaam

In mijn boek Onvervulde kinderwens – verborgen lichamelijke impact beschrijf ik naast mijn eigen verhaal ook stap voor stap meer dan 100 praktische tips en oefeningen die balans in je leven brengen. Maar ook tijdens je vruchtbaarheidsbehandelingen.