Toekomstperspectief

Iedereen heeft dat nodig

Mijn onvervulde kinderwens bepaalt alles in mijn leven

‘Eigenlijk is dat al zo lang. Word er gek van. Gaat dat een keer over?’ Met de hand op mijn hart kan ik zeggen dat het positief verandert met de tijd. De realiteit is dat niet zwanger worden wel in grote mate je dromen, zingeving en de nieuwe richting van je leven in de toekomst bepaalt.

Opstapeling van teleurstellingen, schommelende emoties, onzekerheid over de toekomst zorgen voor onrust, stress en onzekerheid. Begrijpelijk. De grootste boosdoender is meestal het gemis aan perspectief als je kinderwens niet uitkomt. 

Wat heeft mijn leven voor zin als ik geen kinderen krijg?
Door wat je hebt meegemaakt (of nog meemaakt), weet je meestal goed wat je niet meer wilt. Weg met die stress. Niet steeds huilen, niet meer eindeloos wachten, geen hormonen en stemmingswisselingen meer. Maar wat wil je wel? Geen idee… Alles heb je opzij gezet om je droom uit te laten komen. Als het dan uiteindelijk niet lukt, valt een bestemming weg. Er lijkt geen doel meer te zijn voor de nabije toekomst. Wat dan?

Ieder mens heeft immers een doel én richting nodig
Dat geeft ons motivatie en een drive om in actie te komen. Wat het doel ook is. Groot of klein. We hebben ook een visie nodig. Die ene stip aan de horizon. Dat is de bestemming die je motiveert en inspireert. Het doel voor je kunnen zien. Je kunnen inleven. Dat helpt je om te kunnen dromen en een route te bepalen om letterlijk van A naar B te bewegen.

Als je geen doel hebt, dwaal je letterlijk doelloos rond. Dat beperkt je denken in mogelijkheden en nieuwe kansen. Het maakt futloos. Zingeving lijkt dan ver weg.

Nooit meer blogs missen? Schrijf je hier in!
Of volg me via Facebook.

Zingeving, een perspectief is nodig

Waar doe ik het voor? Iedereen heeft een richting nodig. Iets waarvoor je blij je bed uitkomt. Iets dat vorm geeft aan je dag. Iets dat je laat leven. Iets dat je laat stoeien, groeien en bloeien. Dat ‘iets’ geeft betekenis aan je bestaan. Alles wat je doet heeft impact op jezelf en anderen. Ook al denk je dat je nu niet van betekenis bent om welke reden dan ook. Het is echt mogelijk om er een positieve draai aan te geven.

De kunst is om klein te beginnen
Stap voor stap. We hebben vaak de neiging om grote doelen te stellen die dan niet realistisch en haalbaar zijn. Hierin schuilt het gevaar dat je ze niet zult bereiken. Maatje te groot. Dan liggen nieuwe teleurstellingen op de loer. Door te kiezen voor kleinere doelen kun je kleine successen ervaren. Die geven je een energieboost en inspiratie. Dat smaakt naar meer.

Durf je impulsen (weer) te volgen
De wereld waarin wij momenteel leven daagt ons flink uit. Anders kijken en anders doen is orde van dag. Het vraagt om flexibiliteit en dat is niet altijd makkelijk. Zeker als je met verdriet en rouw geconfronteerd wordt. Blijf steeds weer opnieuw bepalen wat goed voor jou voelt. Elke dag weer. Waar heb jij behoefte aan in jouw proces?

Doe niet alles alleen. Soms heb je een steuntje in de rug nodig van iemand anders. Volg hierin je gevoel. Wie kan jou helpen?

Zie het ook als een ontdekkingsreis
Doe bewust kleine dingen anders dan je gewend bent. De ramen lappen met je niet dominante hand. Elke hap van je boterham 20 keer kauwen. Iedereen die je tijdens een wandeling tegenkomt gedag zeggen. Alles wat je doet heeft impact. Hoe klein het ook is. Een glimlach, een knuffel, een berichtje. Kijk niet alleen terug naar wat niet gelukt is en achter je ligt.

Kijk ook vooruit, kijk om je heen.
Het maakt niet uit waar je precies naar kijkt.
Het gaat erom wat je ziet. Wat je écht ziet. 
Begin met kleine dingen. Laat je verrassen.

Fijne dag gewenst.
Liefs, Simone

[BOEK] Heb je behoefte aan meer ontspanningstips?

Wellicht dat mijn boek hierin iets voor je kan betekenen. Naast mijn eigen verhaal beschrijf ik meer dan 100 praktische tips en ontspanningsoefeningen. Zie het als een handboek dat je er steeds bij kan pakken als het nodig is.