Doorademen als je overvallen wordt door emoties

Hoe dan?

Alles wat je meemaakt heeft invloed op je ademhaling

Een onvervulde kinderwens, behandelingen, geen partner, broertje, zusje, pril verlies van je zwangerschap. Wat het ook is. Het kan je letterlijk de adem ontnemen. Wachten, (wan)hopen, constante onzekerheid slokken dan al je aandacht op. Het beheerst je leven. Een onvervulde kinderwens veroorzaakt bij de meesten veel spanning en onrust in het lijf. Een gebroken hart voelt hetzelfde als gekneusde ribben. Niemand die het ziet, maar jij voelt de intense pijn bij elke ademhaling. We hebben allemaal een ander verhaal. We lijden ieder op onze eigen manier. Maar die pijn hoeft niet de rest van je leven zo intens te zijn.

De kunst is om…
Te leren omgaan met je oude herinneringen en de nieuwe uitdagingen die voor je liggen. En je ademhaling kan je daarbij helpen. Leven is voelen en zijn met datgene dat zich aandient. We zijn geneigd om pijn en verdriet niet te willen voelen. Daar zorgt je lichaam automatisch voor. Als het moeilijk wordt rennen we liefst van pijn vandaan. Of gaan we ons verdoven met chips, tv of drank. Begrijpelijk, maar het lost meestal niks op.

Ademen laat je leven

Door pijn en verdriet zetten we ook ons lijf schrap. De spanning zorgt voor druk en een knellend gevoel. Als vanzelf houdt je dan je adem in. Dit ervaar je zowel lichamelijk als emotioneel. Je voelt je moe en zwaar. Dat is benauwd en pijnlijk. Dit veranderen is niet altijd simpel. Maar het kan wel! Het begint met een bewuste keuze om het anders te gaan doen.

Wat kan je dan doen?
Hoe naar je emoties ook zijn. Hoe zeer je overvallen wordt door paniek. De eerste primaire emoties die je voelt zijn het heftigst. Goede nieuws is dat die nooit langer duren dan 2-3 minuten. Daarna is je pijn niet gelijk weg of verdriet verdwenen. Maar ben je wel in staat om weer keuzes te kunnen maken. Het helpt om bij emoties je aandacht bewust te brengen naar wat je voelt. En de focus te gaan verleggen naar je ademhaling ipv je angst.

Nooit meer blogs missen? Schrijf je hier in!
Of volg me via Facebook.

Regelmatig hoor ik dan

Ja hoor, ik wil die pijn niet voelen en ik kan al helemaal niet die angst uitschakelen. Voel me dan zwaar kloten.’ Klopt. Je focus verleggen naar je ademhaling in die eerste 2-3 minuten lukt bijna niemand. Maar na die eerste heftigste reacties ben je wel in staat om de aandacht er naar toe te brengen. Alleen die gedachte al maakt velen innnerlijk wat rustiger.

Je ademt altijd zoals je je voelt. Je ademhaling laat zien hoe je reageert op wat je meemaakt of meegemaakt hebt. De manier waarop je ademt zegt veel over hoe je in het leven staat en hoe het met je gaat. Je ademhaling vertelt jouw levensverhaal.

Durven voelen wat je voelt
Als iets lastig is, je pijn ervaart en je verlegt na een paar minuten de focus naar je ademhaling, dan zal je merken dat er iets verandert in je lichaam. Meer lucht, minder beknelling. Dat betekent meer energie. Daar wordt je blijer en lichter van. Mentaal stabieler. Dit stelt je in staat om ook (anders) naar je nieuwe leven en situatie te kijken. Hoe lastig die nu voor je lijkt.

TIP om de focus te verleggen naar je ademhaling:

Je ademhaling gaat vanzelf. In tijden van stress verandert dat. En dat doet jou en je lichaam meestal geen goed. Wat kun je doen? Focus elke dag een paar minuten om bewust te ademen. Gewoon 2 of 3 minuten. Leg je handen op je buik. Kaak, mond en tong ontspannen. Evt je ogen dicht. Lippen losjes op elkaar. Let op klemmen met je kiezen. Adem rustig in en uit. Bij voorkeur door je neus. Probeer de uitademing langer te maken dan je inademing. Je hoeft hiervoor niet te tellen of op een matje te liggen. Ga zitten of liggen, net waar jij behoefte aan hebt.

Doe deze oefening niet alleen als je onrustig bent. Ook als je ontspannen bent. Dan train je je lijf regelmatig aan deze bewuste vorm van ademen. Dat komt je weer ten gunste als je minder goed in je vel zit. Het helpt ook voor het slapen gaan. Veel succes!

Fijne dag.
Liefs, Simone

[BOEK] Heb je behoefte aan meer ontspanningstips?

Wellicht dat mijn boek hierin iets voor je kan betekenen. Naast mijn eigen verhaal beschrijf ik meer dan 100 praktische tips en ontspanningsoefeningen. Zie het als een handboek dat je er steeds bij kan pakken als het nodig is.