Als gedachten maar komen en gaan

Vijf ontspanningstips

Als je hoofd een bijenkorf is geworden

Piekeren, scenario’s bedenken hoe verder. Ken je dat? Denken aan wat je allemaal al gedaan hebt. Hopen op die ene mogelijkheid die nog voor je ligt. Hoe meer de tijd dringt, hoe minder keuzes nog over blijven, des te meer gedachten lijken te komen en gaan. Ik vergeleek mijn hoofd vaak met een bijenkorf. In en uit. Dag en nacht. Het bleef zoemen, het was nooit stil.

Opstapeling van pijn en verdriet
Een onvervulde kinderwens gaat gepaard met vele teleurstellingen en/of verliezen. Ongemerkt ga je steeds grenzen verleggen. Logisch dat dit gepaard gaat met negatieve gedachten en gevoelens. Dat is volstrekt normaal als je liefste droom (nog) niet uitkomt. Je rouwt om wat je verloren bent. Maar aanhoudende negatieve gedachten veroorzaken op den duur stress, spierspanning, schaamte- en schuldgevoelens, verstoring van je concentratie en zelfs ondermijning van sociale contacten. En je voelt je hierdoor vaak lusteloos, machteloos en beroerd. Hoor ik er nog bij?

Die spanning en onzekerheid

Ze roepen gedachten, gevoelens en allerlei reacties op in je lijf. Dit heeft  ook te maken met je druk maken over dingen waar je geen invloed (meer) op hebt. De onmacht erover kost je bakken met energie en zet de gedachtestromen in je hoofd vol aan. De grijze deken van rouw, gemis en/of verlies helpt dan niet mee.

Bewustzijn van wat je doet en waarom je iets doet geeft je keuzevrijheid en maakt de weg vrij om dingen in je leven anders te benaderen. Gedachten en ingesleten patronen spelen hierin een cruciale rol. Ik geef je zo 3 tips voor verandering.

Meer dan 50.000 gedachten per dag in je hoofd
Elke dag opnieuw heb je duizenden gedachten. Vaak zijn het dezelfde als de dag ervoor. En de dag daarvoor. Onbewust associeer je zo’n 70 procent van je gedachten met negatieve dingen. We denken vaak dat onze gedachten waar zijn, terwijl dat echt niet zo is. Het is enorm verleidelijk om je gedachten te geloven en aan te nemen als waarheid. Is het waar?

Nooit meer blogs missen? Schrijf je hier in!
Of volg me via Facebook.

Jij bent de enige die kan bepalen of je gedachte echt waar is

En jij bent de enige die uiteindelijk bepaalt hoe je met een gedachte omgaat. Zo kan een negatieve gedachte over een goedbedoelde opmerking van iemand niet eens ontstaan wanneer je goed in je vel steekt. Dus tijd, omstandigheid en jouw stemming hebben hier ook een rol in.

Je bent niet je gedachten
Afhankelijk van wat je meemaakt toetsen jouw brein en lichaam constant eerdere ervaringen en gedachten. Hierdoor ontstaat vaak het patroon van bedenken van eindeloze scenario’s hoe het dit keer wel niet zou kunnen gaan lopen. Meestal op een negatieve manier: doemdenken. Maak jezelf niet gek. Uiteindelijk zijn gedachten mentale gebeurtenissen die zich in je hoofd afspelen. Het zijn geen feiten. Over alles kun je gedachten hebben, maar je bent niet je gedachten. Gedachten komen en gaan.

Stap uit de vicieuze cirkel

De kracht van gedachten – en ook van intenties – is enorm. Daar zit precies ook de mogelijkheid om de vicieuze cirkel van jouw gedachtepatronen te doorbreken. Negatieve gedachten houden je vast in een negatieve spiraal. Het goede nieuws is dat dit net zo werkt bij positieve gedachten. Je onderbewuste ziet namelijk geen verschil tussen negatief of positief. Die neemt elke gedachte die opkomt in je hoofd voor waar aan.

De kunst is dus om weer vaker positieve gedachten te ervaren
Dit lijkt een lastige opdracht als je rouwt of te maken hebt met veel pijn of verdriet. Maar ondanks verdriet maak je elke dag ook iets leuks mee. Vaak zijn dat die kleine dingen die je door het grote verdriet uit het oog verloren bent. De kunst is om ze weer in je vizier te brengen en te voelen. Je leert jezelf in het hele proces beter kennen en aanvaarden zoals je echt bent en niet wie je gedachten vertellen die je zou moeten zijn.

TIPS voor meer positieve gedachten

  • Piekeren is net als schommelen: breng je lijf in beweging 
    Je bent wel bezig, maar je komt niet van je plaats. Vastzitten in gedachten is letterlijk vastzitten in je lijf. Bewegen kan je hierbij enorm helpen. Dat hoeft niet gelijk uren in de sportschool te zijn, gewoon rustig wandelen of fietsen maakt ook je hoofd leeg. Daarbij hebben de groene kleur in de natuur en de frisse lucht een kalmerende werking op je lichaam.
  • Richt je aandacht bewust op iets leuks, iets positiefs
    Het is soms een flinke uitdaging om de leuke dingen (weer) in je leven te zien. Ik herken dat als geen ander. Maar wees eens eerlijk; ze zijn er echt. Begin klein. Geniet van een bosje bloemen, of van de glimlach van iemand op straat. Door je focus te richten op deze kleine positieve dingen in je leven groeit ook dat positieve deel in jou. De stilte opzoeken helpt je hierbij.
  • Laat je liefdevol aanraken door de stilte
    Stilte kan confronterend zijn. In de stilte kan het voelen alsof je lijf in opstand komt. Stilte laat je ook de dingen voelen die je eigenlijk niet (meer) wilt voelen. Maar weet dat je jouw verdriet op de langere termijn ook niet oplost door gevoelens te onderdrukken of met hard werken, sporten of de zoveelste zak chips voor de tv open te trekken. Hoe lastig ook, stilte en rust zijn basisingrediënten om stap voor stap een nieuwe weg te bewandelen.

Het is de kunst om van tijd tot tijd naar jezelf op enige afstand te luisteren en te voelen. Dan weet je ook of je gedachten waar zijn of niet. En kun je  zien en ervaren dat kleine dingen ook vervullend kunnen zijn.

Fijne dag en dikke knuffel.
Liefs, Simone

NIEUW! E-training ‘van angst naar vertrouwen’

Dit online programma bestaat uit 6 lessen. Aan de slag in eigen tijd en tempo. Een les bestaat uit info, apart werkboek, video, tips, handige links en opdrachten. Alles om concrete stappen te zetten naar meer vertrouwen. Al het lesmateriaal (behalve video’s) kun je downloaden, printen. Na betaling krijg je een inlog voor toegang tot de 1e les. Gegevens kun je aanpassen. Iedere week ontvang je bericht dat je volgende les klaar staat.

Lijkt je dat wat? Kijk hier voor meer info.