Spanning in je kaken geeft spanning in je lijf

Vijf ontspanningstips

Hoofdpijn en spanning in nek en schouders komen vaak voort uit gespannen kaken en tong. Je gebruikt je mond om te eten, drinken, zoenen, zingen en praten zonder erbij na te denken. Meestal ben je niet bewust van opgelopen spanning in je mond, dat zich vaak uit in kaakklemmen of tandenknarsen. De rol van je tong hierin is groter dan menigeen denkt. Een ontspannen tong zorgt voor een ontspannen ademhaling, slik- en kokhalsreflexen. En dat zorgt voor minder hoofdpijn en spanningsklachten in je nek en schouders.

Het is niet makkelijk om je kaken en tong te ontspannen. Laat je tong maar eens rustig op je ondertanden liggen. Al snel verschijnt er een slikreflex. Breng je tong eens op verschillende posities in je mond en observeer je ademhaling. Produceer ook eens wat klanken, zoals aaa, eee, iiee, ooo en ooeee. Je tong beweegt automatisch naar voren, achteren, boven en beneden puur op basis van de klank.

Eigenlijk werkt je tong elke dag keihard. Dus het is niet zo raar om je kaken wat rust te gunnen. Maar in de stilte verbijten wij ons vaak door opkomende zorgen, verdriet of gedachten. En afleiding door mobiel, tv of werk zorgt dat we alsnog de kiezen op elkaar houden of de nek op spanning zetten.

Nooit meer blogs missen? Schrijf je hier in!
Of volg me via Facebook.

5 ontspanningstips voor je kaken, mond en tong

1. Open je mond zodat je tanden van elkaar komen. Beweeg je onderkaak rustig op en neer. En van links naar rechts. Forceer niets, doe het langzaam! Draai met je onderkaak ook eens een paar rondjes.

2. Steek geregeld op een dag je tong flink uit. Probeer dan je tong om je kin te krullen of je neus aan te raken. Doe dit zo ontspannen mogelijk. Wissel de kaakbewegingen en tong uitsteken met elkaar af, minimaal 3x.

3. Leg je tong ontspannen tegen je ondertanden. Adem diep in via je mond en op de uitademing maak je een ieee-klank. Adem zolang mogelijk uit totdat het niet meer gaat. Dit geeft je letterlijk nadien meer ademruimte. NB. Veel mensen vinden aaahhh prettiger, maar dan plat je tong af dat spanning geeft op je strottenhoofd en halsspieren.

4. Ga staan en beweeg je bekken. Maak draaibewegingen links en rechtsom:  groot en klein.  Doe dit bewust en langzaam. Je bekken en kaken staan met elkaar in verbinding. Door het bewegen van je bekken beweeg je ook je kaken.

5. Kauw 1-2 minuten ZONDER eten in je mond. Beweeg je kaken op en neer waarbij je tanden en kiezen elkaar niet raken. Smakken mag! Wissel op en neer af met heen en weer bewegingen. Forceer niets en doe het kauwen zo ontspannen mogelijk. Wil je geeuwen, doe het! Dit is een teken dat de spanning in je kaken en tong komt los. Ook ideaal als je spanning of verdriet weg wil eten. Na deze kauwoefening heb je vaak geen snaaitrek meer!

Voor alle tips heb je slechts wat stilte nodig. Gun jezelf de tijd en rust.
Laat je me weten welke tip voor jou het meest waardevol is?

Heb je behoefte aan meer ontspanningstips?

Kom dan een keer bij mij op de thee. Tijdens deze ontspannen workshop geef je veel tios en informatie hoe je om kunt gaan met verdriet en pijn door je onvervulde kinderwens. En ik vertel je ook meer over de achtergrond van rouw en verlies.