Als je hoofd door wil en je lijf moe is

Drie ontspanningstips

Laat mij maar even liggen

Zegt een deel in mij. Moe van het inpakken en sjouwen. Moe van mijmeren, nadenken en rouwen. Er is zoveel gebeurd de laatste tijd. Afgelopen week waren mijn laatste dagen in Vlijmen. Zeven jaar heb ik er met plezier gewoond en praktijk gevoerd. Vrijdagmiddag zag ik mijn laatste clienten via het tuinpad vertrekken. Tot snel in Dongen, riepen ze. Het voelde onwerkelijk, fijn en ook dubbel. Ik neem afscheid om iets nieuws te beginnen. Verhuizen. Ik heb er ook enorm veel zin in.

Afscheid nemen en welkom heten
Hoe vaak heb je dat al niet gedaan in je leven, Simone? Vaak! Tijdens de fertiliteitsbehandelingen, nieuwe banen, scheiding, mijn vele verhuzingen.  Ik wil bewust bij deze verhuizing stilstaan. Terwijl mijn hoofd zegt dat ik door moet met inpakken. Mijn hoofd zeurt. Mijn lijf zegt: ‘laat mij maar even’. Ik ga zitten met thee in de tuin. De herinneringen glijden aan me voorbij. Mijn relatie veranderde en ik ga nu alleen verder. Het doet zeer en voelt goed. Oud & nieuw, in alle opzichten. Ik herken de rouw. Afscheid nemen doet pijn, terwijl er moois aan de horizon gloort. En iets nieuws zoals ‘co-hondenschap’. Mijn stap, mijn nieuwe plek in het groen voelen zo goed. En ik huil ook over wat ik achter laat. Rouwen is rauw, voelt kloten.

Blijdschap, verdriet, hoop, angst, dankbaarheid.
Alles door elkaar. Het maakt mij moe.
Laat mij maar even zitten, laat mij maar even liggen…

Herken jij ook momenten dat je liefst in je bed wil blijven liggen?

Begrijpelijk. Het helpt om jezelf toestaat verdrietig te zijn en rust te nemen als alles in je zegt ‘laat mij maar even’. Besef ook als je je ‘dwingt’ om een uurtje naar buiten te gaan, je daar beter door gaat voelen. Verstoppen in bed of thuis laat je verdriet niet verdwijnen. Het gaat helaas niet vanzelf weg. Dus je zult jezelf soms moeten uitdagen en pushen om je gedachten bewust te onderbreken als vervelende herinneringen omhoog komen. Of je enorm verdrietig bent. En weet je? Het is de moeite waard om dit te doen, want je gaat er beter door in je vel zitten.

Nooit meer blogs missen? Schrijf je hier in!
Of volg me via Facebook.

Weet je even niet waar te beginnen met jouw hartenpijn?

Een UIT-knop in je hoofd bestaat niet. De pijn in je hart kun je wel stap voor stap minder laten worden door je focus te verleggen. Hierbij drie tips:

  1. Richt je aandacht op wat anders
    Steeds als herinneringen voorbij komen of je aan bepaalde situaties moet denken rondom je onvervulde kinderwens, richt je aandacht BEWUST op wat anders. Focus op je ademhaling. Gedachten nemen je mee naar het verleden, je ademhaling brengt je terug naar het heden. Je hoeft niets speciaals te doen. Leg je handen op je buik, voel hoe ze op en neer gaan door je ademhaling. Dat maakt je rustig.
  2. Zoek afleiding
    Kom van de bank af of onder je dekbed vandaan. Bel een goede vriendin of vriend op. Praat vaker over je ware gevoelens, MAAR OOK  over de andere dingen in je leven. Ga samen met je partner, vriend of vriendin naar een terrasje. Verwen jezelf met een heerlijk stuk taart of een lekker belegd broodje.
  3. Breng je lichaam in beweging
    Laat de hond uit, ga boodschappen doen, koop de grootste bos bloemen voor jezelf. Dit voelt soms als forceren, breek er doorheen. De buitenlucht doet je lijf goed en brengt je hoofd tot rust. Een uurtje buiten of sporten zorgt ervoor dat je de focus echt op wat anders ligt en dat maakt je hoofd leeg.

Zorg goed voor jezelf
De pijn in je hart kun je vergelijken met een wond na een operatie of als je gevallen bent. Fysieke zichtbare wonden aan ons lichaam verzorgen we goed. We gaan naar de dokter. De wond wordt schoongemaakt, verband erop. We nemen onze rust en laten ons verwennen door de omgeving. Kortom, we besteden er bewust aandacht aan. Dus hoe beter jij voor jezelf zorgt, des te sneller en mooier zal jouw wond in je hart helen.

Alleen jij kunt bepalen hoe je met deze situatie omgaat

Een onvervulde kinderwens gaat gepaard met afscheid nemen en rouw. Je gaat een nieuwe toekomst tegemoet, anders dan je had voorgesteld. Dat is heel spannend. Wellicht voelt het ook overweldigend aan. Maar het gaat je lukken! Wees mild voor jezelf, blijf je jezelf uitdagen om soms ‘enge’ stappen te gaan zetten. Ontdek hoe je daardoor beter in je vel gaat zitten.

Fijne dag, Simone

[BOEK] Heb je behoefte aan meer ontspanningstips?

Wellicht dat mijn boek hierin iets voor je kan betekenen. Naast mijn eigen verhaal beschrijf ik meer dan 100 praktische tips en ontspanningsoefeningen. Zie het als een handboek dat je er steeds bij kan pakken als het nodig is.