Als je geen woorden kunt vinden

Is zwijgen niet de oplossing

Zwijgen of vertellen, als je een onvervulde kinderwens hebt en geen vader of moeder wordt? Maar hoe leg je uit wat dit met je doet en wat je voelt? Vaak zweeg ik over wat er werkelijk in mij omging. Gedachten weerhielden mij om te praten: ‘Ze snappen het toch niet. Beginnen ze over dat kinderen krijgen echt niet zaligmakend is. Heb geen zin in goedbedoelde adviezen, waardoor ik alleen maar kan janken.’

Zwijgen leek De beste oplossing

Want voor mijn gevoel hoorde ik nergens meer bij. Door steeds meer zwijgen heb ik me geïsoleerd van mezelf en mijn  gevoelens. Hierdoor kwamen vriendschappen automatisch op afstand. Komt bij dat ik overtuigd was, dat alleen ik mijn probleem kon oplossen aangezien niemand mij begreep. Niets is minder waar. Herken je dit?

Alleen is maar alleen. Wanneer het niet zo goed met je gaat, heb je geen zin in mensen om je heen. Terwijl je dan juist dan vrienden nodig hebt.

Het is heel begrijpelijk dat je niet bij iedereen je hele ziel en zaligheid wil bloot leggen. Hoeveel je deelt en met wie is geheel aan jou. Ik raad je aan het niet allemaal alleen te willen doen. Sociale steun uit je omgeving is een manier waarop je de pijn die ervaart kunt verzachten. Al is het maar 1 iemand die je een schouder biedt. Om te kunnen uithuilen als je weer een traject ingaat of als je te horen krijgt dat er niets meer mogelijk is.

Nooit meer blogs missen? Schrijf je hier in!
Of volg me via Facebook.

Simone Sinjorgo

Kijk wat je nodig hebt en in welke vorm

Ga na wat je wel wil zeggen of niet. Van wie wil en kan je steun krijgen? De meesten ervaren het vragen om hulp als de grootste hobbel. Ken het als geen ander, maar doe het alsjeblieft voor jezelf. Laat anderen toe in je leven om je te helpen op de manier die bij jou past. Vertel de ander dan wel hoe hulp er dan in jouw ogen uit ziet.

Wellicht werkt de aangeboden steun averechts
Of dat je ongevraagd advies krijgt. Wees zo eerlijk mogelijk en zeg dat je de steun waardeert, maar dat je behoefte anders is. Zeg dan wel wat dit is. Ook als dat betekent dat je met rust gelaten wil worden. Zeggen wat er op je hart ligt is niet altijd gemakkelijk. Maar stil houden over wat je werkelijk voelt, zorgt op de lange termijn vaak voor (vage) lichamelijke en psychische klachten.

En door te blijven zwijgen, ontneem je jezelf ook de mogelijkheid…

  • om steun uit je omgeving te krijgen
  • om de spiegel voor te krijgen
  • om een knuffel te ontvangen
  • om met iemand te praten
  • om leuke dingen te gaan doen
  • om gewoon lekker jezelf te kunnen zijn

Laat je het zover komen?

Wees dankbaar voor alle mensen die jou liefhebben, voor je zorgen en die je een glimlach bezorgen. Stop met zwijgen, vertel hoe het echt met je gaat.

Wil je stoppen met zwijgen?

En kan je hiervoor tips gebruiken? Ik vertel je er graag meer over tijdens een gratis gesprek. Vraag vrijblijvend zo’n gesprek aan.

Praktijk de Diamant - online inspiratie