Waarom juist nu lachen zo belangrijk is

Het ontspant je lichaam en maakt je rustiger 

De laatste dagen zie ik veel serieuze gezichten. Overal alertheid voor 1,5 meter afstand, begrijpelijk. Maar waar is onze lach en spontaniteit gebleven? Het is een onzekere tijd, dat zal ik zekere niet ontkennen. Onzekerheid vliegt mij ook op dagen letterlijk aan. Toch is het de humor die me vaak uit zo’n koud wak trekt. Een lach brengt de spontaniteit (terug) in je leven!

Wat ik nu doe als ik iemand tegenkom

Ik zeg bewust tegen iedereen die ik tegenkom bij hond uitlaten en boodschappen doen hardop gedag. Daarbij tover ik een flinke glimlach op mijn gezicht en kijk iedereen aan.  Sommigen schrikken en kijken met een blik ‘wat moet je?‘ Maar veruit de meesten zeggen gedag terug en zonder enige moeite verschijnt er dan ook een glimlach op hun gezicht. Lachen werkt enorm aanstekelijk. Het maakt mij en anderen blij! Dat wil toch iedereen.

Waarom is lachen juist NU zo belangrijk?

Het maakt je meer ontspannen. Door lachen lijken ‘grote’ problemen een stuk kleiner. Het zorgt voor een positieve blik, er ligt minder nadruk op de grootte van problemen. En ook kun je ineens een oplossing zien, die je voorheen niet zag. Maar er is meer…

  • Lachen ontspant vele spieren in je lichaam
  • Lachen vermindert je hoeveelheid stresshormonen in je bloed
  • Lachen geeft je een goed gevoel en reduceert zelfs pijn
  • Lachen lucht op en werkt aanstekelijk
  • Lachen is een sociaal gebeuren en schept een band 

Kortom, allemaal positieve effecten die we wel kunnen gebruiken tijdens deze bizarre tijd. Maar ook als je niemand in de buurt hebt, raad ik je aan om eens in je eentje ongeremd te gaan lachen. In je eentje lachen werkt als therapie.

Nooit meer blogs missen? Schrijf je hier in!
Of volg me via Facebook.

Lachtherapie is DÉ manier om te ontspannen

Als je namelijk ongeremd in je eentje lacht, stoppen onmiddellijk de gedachtes en het piekeren, waardoor je vanzelf ontspant. De één krijgt er energie van en de ander voelt zich zelfverzekerd. En weer anderen voelen de spanning uit hun lijf wegtrekken en zijn tevreden. Lachtherapie is heel simpel, maar kan in het begin even wat weerstand oproepen, omdat het raar is om te doen. Daag jezelf uit, probeer het eens. Wat heb je te verliezen?

  • Doe een paar rek- en strekoefeningen, beweeg ook je onderkaak hierbij.
  • Begin dan met breeduit glimlachen. Krul je mondhoeken, laat je tanden zien en glimlach flink.
  • Laat daarna vanuit je keel en buik een kleine schaterlach komen, stel je bijvoorbeeld de Kerstman voor en doe ‘hohohoho’ na. Het kan raar aanvoelen om dit te doen, maar laat je aangenaam verrassen.
  • Observeer na het lachen eens je lichaam en merk hoe ontspannen je bent. Geniet nog even na van dit moment.

Soms kan het lachen overgaan in huilen. Lachen en huilen liggen dicht bij elkaar,
dus laat de tranen maar even lekker stromen.

Breng de lach (terug) in je leven! Ook al moeten we op 1,5 meter afstand van elkaar blijven. Lach naar iedereen die je tegenkomt en vooral naar jezelf als je in de spiegel kijkt. Je lichaam wordt er blij van al jij vaker lacht.

Fijne dag, blijf gezond.
Simone

Heb je behoefte aan meer ontspanningstips?

Kom dan een keer bij mij op de thee. Tijdens deze ontspannen workshop (ONLINE vanwege Corona)  geef je veel tips en informatie hoe je om kunt gaan met verdriet en pijn door je onvervulde kinderwens. En ik vertel je ook meer over de achtergrond van rouw en verlies.