Soep van de dag

Wat heeft dat met je emoties te maken?

Grip krijgen op je emoties

Stel, je loopt op straat. Ineens zie je de kinderwagen met je vriendin er achter die net bevallen is. Ze loopt blij op je af. Je lijf verstijft, je gaat zweten en kijkt om je heen waar je naar toe kan, geen weg terug. Je probeert zo neutraal mogelijk te reageren. Kijkt schuin naar de baby en inmiddels giert de orkaan van emoties door je heen. Dit wil ik niet….! Dit zijn meestal pure reacties op oude pijn en trauma. Je lijf slaat op hol en voor je gevoel heb je geen enkele invloed op de wijze van je reageren. De primaire emoties lijken het over te nemen. Zoals bij een overlevingsreactie als er een beer voor je neus staat die jou als een lekker hapje ziet. De een rent weg, de ander bevriest of gaat het gevecht aan. Misschien probeer jij nu ‘normaal mogelijk’ te doen naar je vriendin. Of ga je uitleggen waarom je nog niet eerder langs bent gekomen.

Hoe je ook reageert: het overvalt je en voelt niet fijn
Alsof je er geen controle op hebt. Feitelijk is een onvervulde kinderwens een ‘langdurige situatie’ met opeenvolgende onverwachte gebeurtenissen. Iets waar je niet voor koos en waar je de grip op kwijt bent geraakt. Het stelt je namelijk elke dag op de proef door het zien van kinderwagens en vrienden die met een blij gezicht je iets willen vertellen. Dat veroorzaakt ook stress. Mede omdat je niet weet of het jou ooit wel gaat lukken.

Je wilt dus weg van de pijn, weg van het verdriet

De meeste mensen denken dat we aan onze primaire (overlevings)reacties niets kunnen doen. Dat is onjuist. Natuurlijk zal je lichaam altijd reageren als die denkt dat je in levensgevaar bent, zoals bij die beer. Dat is ook zeer nuttig, want je wil niet opgegeten worden. Het zien van een kinderwagen is echter niet echt levensbedreigend. Toch voelt het net alsof je achterna gezeten wordt door die beer. Puur omdat je lijf net zoveel stresshormonen uitscheidt als door het zien van de beer. Dus hoe pak je dit aan?

Eerste stap is bewustwording van je primaire reacties 
Door letterlijk te weten hoe jij reageert als er onverwachte gebeurtenissen zijn, ga je stap voor stap doorzien wat je doet en waarom. Iedereen heeft hierin eigen patronen. Als je die gaat herkennen kun je meer flexibel reageren, zelfs op onverwachte momenten. Onderaan dit blog geef ik je een praktische tip hoe je stappen hierin kunt zetten: soep van de dag. 

Daarnaast heb je in de meeste gevallen even ‘ademruimte’ nodig

Om je te kunnen herpakken na die eerste lichamelijke reactie. Ademruimte zegt het al. Het helpt al door een paar keer diep in en uit te ademen als emoties je overspoelen. De keuze om dat bewust te doen, zorgt voor een stukje innerlijke vrijheid. Dit gaat niet allemaal van zelf. Oefening baart kunst. Jezelf dit toestaan is ook een vorm van ruimte die je helpt.

Nooit meer blogs missen? Schrijf je hier in!
Of volg me via Facebook.

Gun het jezelf, het is de moeite waard

Als je al je lichamelijke reacties veroorzaakt door kinderwagens, negatieve tests, kraamvisites etc. bij elkaar optelt, dan kun je wel nagaan wat het cumulatieve effect op je lichaam en geest is. Door de voortdurende vecht- en vluchtreacties voel je je sneller moe, ziek, moedeloos, gestrest en ben je vaak van streek. En dit houdt ook de vicieuze cirkel van ronddraaiende gedachten in stand.

Het mooiste wat je kunt worden is jezelf
Door stap voor stap te doorvoelen wat er in je gebeurt, geef je jezelf over aan wat er is. In essentie is dát loslaten. Je zegt ‘ja’ tegen wat er is, of je het nu leuk vindt of niet. Het verandert je situatie niet. Maar door ‘ja’ te zeggen geef je feitelijk je weerstand en verzet tegen je pijn op. En ga je anders aankijken tegen je eerste reacties. Alleen al de intentie om je reacties te onderzoeken verandert jou, de pijn en uiteindelijk je situatie.

Als je meer toestaat te voelen wat er in je lichaam gebeurt en kan je ook stap voor stap steeds beter accepteren wat je daar tegenkomt. En die bewustwording zorgt dat je wel degelijk grip op je emoties kan krijgen.

TIP: soep van de dag

Maak er een gewoonte van om aan het einde van iedere dag eens terug te kijken. Hoe reageerde je op bepaalde gebeurtenissen? Zie jouw reacties  als de ingrediënten van jouw dagsoep. Pak een leeg vel papier en beschrijf je reacties en emoties van die dag. Zo kort mogelijk, zowel positief als negatief. Geef je soep ook een passende naam: bijvoorbeeld pitbull soep omdat het een dag was waar je steeds je tanden in moest zetten. Verzamel je recepten van een maand. Welke rode draad zie je?

Hoe moeilijk ook, jij kiest wat het gaat zijn
Wat of wie heb je nodig om dit proces aan te gaan? Wat wil je doen? Welke beweging wil je lichaam maken? Wellicht heb je behoefte aan een knuffel of een gesprek met iemand. Als je alleen wil zijn ook prima. Koop eens een grote bos bloemen of doos bonbons voor jezelf. Wat je ook doet, doe het stap voor stap en wat voor jou passend is.

Weet je niet waar te beginnen, neem gerust vrijblijvend contact met me op.
Of doe mee aan mijn online mini-cursus Grip op je emoties. (scroll door voor meer info, na afbeelding)

Fijne dag, lieve groet Simone

Online mini-cursus: Grip op je emoties

Wil je graag je verdriet even parkeren? Even niet voelen of achterlaten. Helaas, werkt dat niet zo. Emoties zitten IN jou. Ze uiten zich via jouw lichaam waar geen aan- of uit-knop op zit. Je kunt wel grip op je emoties krijgen. Doorvoelen van emoties en minder overspoeld raken. Hoe fijn zou dat zijn?

In mijn online mini-cursus vertel ik je hoe. Je krijgt een eenvoudige beproefde oefening aangereikt, die de spanning in je lichaam gegarandeerd verminderd. Met deze oefening geef je echt een positieve draai aan je angsten en/of belemmerende gedachten. Ik heb nog nooit iemand gehad die geen verschil merkt.

Durf jij te kiezen voor verandering en loslaten van oude pijn?
Voor iedereen met een (onvervulde) kinderwens of die ongewenst kinderloos is.

Lijkt je dat wat? Kijk hier voor meer info.