Stressvrije Kerstdagen

ik heb 6 tips voor je

Kerstdagen staan op de stoep. Er is geen ontkomen meer aan. Door de radio schallen Kerstliedjes. De tv overspoelt je met oergezellige gezinnen. Supermarkten vol met Kerstaanbiedingen. Voor je gevoel breng jij weer een jaar vele dagen saampjes door op de bank. December kan met al die ‘(kinder)feestjes’ lang duren. Wellicht roept het negatieve gevoelens en stress bij jou en je partner op. Hoe fijn zou het zijn dat je dit jaar niet op eieren hoeft te lopen, zodat je ook kunt genieten van de feestdagen?

Kerst en een onvervulde kinderwens, terwijl je overal om je heen gezinnen gezellig bij elkaar ziet komen.
Hoe bepaal je wat jij wil tijdens de feestdagen? 

Hierbij 6 tips:

1. Leef in het moment: van dag tot dag. Begin elke dag zonder verwachtingen. Dat gaat je helpen om beter om te gaan met de ups en downs in emoties. Kerst moet vaak ‘verplicht gezellig zijn’ en je doet je best om het leuk en gezellig te hebben. Dit geeft vaak een druk dat je ergens aan moet voldoen. Sta jezelf toe om verdrietig of boos te zijn. En wees ook eerlijk naar jezelf, als je merkt dat er momenten zijn waarvan je intens kunt genieten. Gun jezelf dan ook deze fijne momenten, zodat je straks ook op iets leuks kan terug kijken.

2. Vertel je familie (of vrienden) vervolgens wat je wel of niet wilt. Is dat altijd makkelijk? Nee, zeker bij familietradities kan het lastig zijn om die ingeslepen afspraken te doorbreken. Maar door je omgeving op de hoogte te brengen, voorkom je dat je wordt meegesleept in de hectiek van anderen. Of dat jij verdrietig of emotioneel wordt van bepaalde onderwerpen of situaties.

Nooit meer blogs missen? Schrijf je hier in!
Of volg me via Facebook.

Simone Sinjorgo - Praktijk de Diamant

3. Wees vooral jezelf. Bedenk dat Kerst niet perfect hoeft te zijn. De buitenwereld en onze media houden een fraai familieplaatje voor. Kerst wordt niet perfect, en hoeft niet perfect te zijn. Doe vooral wat bij jou past. Ook als dat betekent dat je dit jaar niet aansluit bij het familiediner. Dwangmatigheid in perfectie na streven of in uiterlijkheden geeft vaak stress die meestal niet goed is voor de (familie)sfeer.

4. Richt je vooral op de mensen die je lief hebt en bij wie jij je veilig voelt. Het lijkt een inkoppertje. Maar door verdriet en gemis van jouw gewenste kindje kan de focus liggen op ‘wat je niet hebt en wat de ander wel heeft’. Het is zo begrijpelijk. Maar kijk eens om je heen. Wie staan er klaar voor jou? Wellicht niet altijd in de juiste kleur of toonzetting. Bij wie word jij blij? Het zijn uiteindelijk de mensen om je heen die Kerst de moeite waard maken. Richt je vooral daarop.

5. Zorg goed voor jezelf. Neem geregeld een me-time moment en ga regelmatig naar buiten. Frisse lucht klaart letterlijk je hoofd. En bewegen doet altijd goed, zeker bij emoties. Je hoeft jezelf niet vol te stoppen met eten, ook al lijkt dat een traditie te zijn. Teveel eten zorgt voor een extra belasting in je lichaam waar je waarschijnlijk niet op zit te wachten.

6. Erger je je aan iemand? Breng de focus naar je ademhaling door je handen op je onderbuik te leggen. Hoe naar je die persoon op dat moment vindt, probeer toch even onvoorwaardelijk van die persoon te houden. Dit lijkt een bizarre opdracht, maar je zal merken dat je kalmer wordt. En ook eventuele verwachtingen verdwijnen.

Voor het beste ontspanningseffect tijdens Kerst

Gun jezelf elke dag even een moment alleen, zodat er ook energie in je lijf komt. Vooral dan kun je veel beter bepalen wat je wel of niet wil. Of voel je wat er aan de hand is in bepaalde situaties wat je meemaakt of waarom je emotioneel wordt. En wat je juist nodig hebt om te gaan delen met anderen wat je wel of niet wil tijdens de feestdagen.

Fijne feestdagen!

Praktijk de Diamant - online inspiratie

Heb je behoefte aan tips voor meer balans in je leven?

Doe dan mee aan mijn gratis webinar Ongewenst kinderloos, hoe verder? Hierin vertel ik over 3 eenvoudige stappen & 11 tips die je meer rust en energie kunnen geven. Daarnaast vertel ik ook meer over de achtergrond van rouw en verlies. Geef je nu  op.